Из пензионерске столице: ОПЕТ НАЈБОЉИ

 

Гледам ово своје сироче од сајта, много личи на мене. Биће скоро четири године како није ништа објављено на њему. Па, да. Годину дана боловања, две године пензије, тамти-вамти, толико. Е, нећемо тако, Васиљевићу. Неће сајт да личи на тебе. Започео ово, започео оно, и… Где си био – нигде, шта си радио – ништа. Има да пишеш.

 И пишем. Ово није више простор намењен само примени ИКТ у настави. Из „уже специјалности“ сајт прелази у „општу праксу“. Радни наднаслов је „Из пензионерске столице“. Зашто – објаснићу у пост скриптуму. А сад, ајд полак, ајд лагано.

Из пензионерске столице

 запис први

 ОПЕТ НАЈБОЉИ

 Две наставнице из Алексинца (Данијела Стефановић и Биљана Веселиновић) освојиле награду за најбољи видео на такмичењу Онлајн недеље у 2016. години. За мене би било изненађење да нису освојиле.

Али, што би рекао народ, по реду се пита једе.

Елем, вратим се јуче из болнице и одмах за рачунар. (У болницама нема пара за газу, фластере и игле, а Wi Fi рутери су космичка будућност, па нисам ни носио џабе лаптоп.)

Реко’, ај да видим шта има ново у мом граду. А фејсбук ти је душу дао за то. Кад тамо, шта би друго, предизборна надмудривања. Посета страначких лидера Алексинцу. И слика. Шарено на бело. Нема лаже, нема преваре. Један имао 20, други 20, трећи 2000. Погађајте из три пута ко је објавио слику. Зезам се, не морате да погађате. Знам да знате. Али ту одмах уочим неке нетачности. За једну слику нисам сигуран, немам изворе, па нећу да грешим душу. Али за две имам поуздане податке. Онај што се презива Тадић, а није прави глумац него, онако, аматерски глумата, имао је (властитим прстом сам пребројао док сам се враћао са пијаце) на дочеку тамо где је некад био семафор тачно 14, а код фонтане тачно 31 посетиоца. Додуше један ми је сумњив – мало уђе у групу, слуша, па мало, као, шета, па слуша, па, фол, шета… Ајд њега да не рачунамо. Значи 30. Што, опет, значи да је аутор слагао за трећину илити 33,3333333 %. Други догађај има своју предисторију. Знајући за моју слабост према историјским личностима, јави мени лични инсајдер, такорећи кртица, из једне странке да им долази шеф, ма онај, бре, што све ради први пут у историји (oдакле ли ми је то „први пут у историји“ познато, не могу да се сетим), ма онај од четника-почетника, преко Булевара Ратка Младића, и евроатлан… (Упс!) само европских интеграција, до, јел се оно беше каже љубитељ или љубимац Ангеле Меркел и Тонија Блера, е, тај, што се презива скраћено од Вучићевић. Кажем свом приватном инсајдеру да нећу тог дана бити у граду и замолим га да доообро мотри на ситуацију и да ме извести. Али, за сваки случај, задужим неке из супротног табора да хватају белешке и да ме обавесте, кад већ имамо ситуацију. Тог историјског дана, док су топли сунчеви зраци обасјавали западне делове мога града, позовем најпре супротни табор. Катастрофа, каже. Било 100 Алексинчана и 200 доведених са стране. Претерује у смањивању, али се правим да му верујем. Мој приватни инсајдер каже: Нећу да те лажем, било је око 400, можда 500 Алексинчана и оно са стране још толико. А, реко’, колко је било оних што се стидели да сиђу на улицу, па гледали с прозора, провоцирам ја. Ма, не зезај, каже, што би’ те лагао. Добро, њихов човек, верујем му. Хиљаду, значи. Кад на слици – 2000. Слагано дупло. Или 100,00 %. Па што се, бре, у овој земљи толико лаже? А, да. Нису то лажи, то су предизборне активности. Sоrry.

Одмах испод те слике, ударише ми у очи неки делови тела што почињу на „с“, а завршавају се на „исе“. Неке националне јунакиње. Те Мима Оро, те Сораја, те Станија… Оне су, како се оно каже, старлете. Кад сам био млад, а био сам, верујте на реч, ми смо их другачије звали… Ау! Кад сам видео колико имају „лајкова“, шта обожаваоци пишу о њима, колико их народ воли и поштује, реко’ ови горе немају никакве шансе у популарности. Па макар им дошло и по 60, 600 или 6000 људи.

А испод тога је вест која ме највише обрадовала, али и растужила. Две наставнице из алексиначких школа: Данијела Стефановић из ОШ „Вук Караџић“ из Житковца, издвојено одељење у Моравцу, и Биљана Веселиновић из Основне школе за образовање и васпитање деце и омладине са сметњама у развоју „Смех и суза“ из Алексинца, освојиле прву награду за најбољи видео запис из Србије на овогодишњем европском такмичењу у оквиру Онлајн недеље. За мене би било изненађење да нису освојиле. Оне се никада у популарности неће моћи да такмиче ни са политичарима ни са старлетама. За њих знају фамилија, радне колеге и заљубљеници у примену ИКТ у настави у Србији, а богами и шире. Мало ли је! (О томе ћу, надам се, писати у неком од наредних блогова.)

Али, поштујмо свето новинарско правило – чињенице на сто.

Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и интернет. Кампања се организује сваке године у марту, а у њој учествују телецентри, школе, библиотеке, невладине организације и едукативни центри широм Европе који усмеравају своје активности на промоцију и приближавање информационих технологија својим грађанима и њихово дигитално описмењавање и оснаживање.

Од 2010. године IAN Телецентар је национални координатор међународне кампање “Онлајн недеља” за Србију. IAN Телецентар у току кампање организује бесплатне ИТ едукације, бесплатно полагање ECDL испита и у сарадњи са школама и библиотекама промовише дигиталну писменост.

Oвогодишња Онлајн недеља, у којој Србија учествује седму годину заредом, донела је неочекивано високе резултате. Преко 8500 грађана укључило се у бројне активности које су организовали вредни и посвећени наставници и професори у основним и средњим школама као и библиотекари, удружења грађана и професионална удружења. А најбољи су и награђени. (http://onlajnnedelja.telecentar.rs/pobednici-takmicenja-2016/ )

Биљна и Данијела, као координатори тимова из својих школа, учествују у овом такмичењу од прошле године. Тада су дебитовале заједничким радом, одржавањем наставе истовремено у Моравцу и Алексинцу и међусобним такмичењем ученика из математике кроз апликацију „Баци коцку“ чији је аутор Александра Мариа Вуковић из Хрватске. Коришћена је Скајп (Skype) технологија.

(https://www.youtube.com/watch?v=H67nlP4n4wg&feature=youtu.be )

Ове године је проширена активност, укључен је већи број ученика, родитеља и наставника, што је и резултирало освајањем награде. Награђени видео запис „Онлајн недељник“  најбоље доказује да није пресудно да ли се живи у малом или великом месту да би се успешно примењивале информационо-комуникационе технологије, да би се ученици образовали као и сва деца света… И тако даље. За то је потребно само мало воље. И испуњење једног јединог услова – да нам у примени ИКТ у настави деца не буду у другој деценији 21. века, а наставници у првој деценији 20. века. Погледајте награђени видео и уживајте!

Пост скриптум

Није лоше испало. А?

А сад да објасним зашто су ово записи „Из пензионерске столице“. Хтео сам прво да их назовем „Из пензионерске фотеље“. Али, откуд пензионеру паре за фотељу кад му је онај што све ради „први пут у историји“ (Упс! Сето сам се – сто пута поновљена лаж делује као истина, чист Гебелс, одатле ми је познато оно „први пут у историји“!)  прво подвукао црту под 25 000, па од остатка отео 22 %, па вратио 1,43%, па онај из династије Топаловића „само су пензионери сигуран посао“, ма онај поштар што је био уз Ивицу, прескочио марицу, па дошао код овог сад, е тај, рекао да не чекају поштара и да забораве на пензије, па их тај исти слудео и убедио да су се они добровољно сами одрекли пензије… Ма добро. Код пензионера су сигурни гласови како год да их лажеш. Само ако си на власти. Они, јадни, не знају ни да л’ у пошли, ни да л’ су дошли.

Advertisements

2 thoughts on “Из пензионерске столице: ОПЕТ НАЈБОЉИ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s